Barví i chutná

Naše babičky říkávaly jednu moudrost – „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni.“ Věděly, o čem mluví. Bez černý je keř (někdy stromek), který je léčivý celý. Dá se spotřebovat
–         kůra
–         listy
–         květy
–         kořen.

Má i široké využití v potravinářství. Produkty, které se dají z plodů nebo květů tohoto přírodního zázraku vyrobit, jsou prostě neodolatelné. A navíc ještě zdravé.
·         Pokud jste vášnivými cukráři a nadmíru rádi pečete, a hlavně zdobíte dorty, určitě Vám přijde vhod barvivo, které se získává z plodů. Fialové bobule nabarví vše. I ubrus a utěrky.
·         Pokud jste vyznavači různých domácích likérů a podobných dobrot, určitě oceníte možnost výroby domácího bezinkového likéru, který nejen, že chutná, ale i léčí. Pomáhá při bolestech páteře a kloubovém revmatismu. Působí pozitivně i na vnitřní orgány – žaludeční a střevní sekreci. Pokud si dáte denně jednu malou sklenku před spaním, rozhodně neuděláte chybu.

Bezinkový med a likér

Výrobu bezinkového likéru zvládne i naprostý laik, který zná sporák jen z vyprávění. Stačí si koupit cukr, kávu, rum, citron a hřebíček. Přidat plody bezinky, vodu a životabudič je na světě. Plody bezinky obsahují cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, silice, vitamíny A B C.
·         Jestliže byste něco zdravého rádi popřáli i svým ratolestem a nechcete jim kazit dětství alkoholem, můžete jim připravit lahodný med nebo sirup.

Stačí nasbírat květy bezu, meduňky (můžete koupit v lékárně), přikoupit grep nebo pomeranče (nebo obojí) a přidat vodu. Vše se naloží do jedné nádoby a nechá dva dny odležet. Poté se scedí, přidá se voda a vaří tak dlouho, dokud nemáme táhnoucí se sirup. Jestliže chceme med, necháme vařit déle. Je dobré sbírat květy bezu na místě, kde nehrozí jakékoliv znečištění. Pokud bychom byli nuceni květy mýt, smyli bychom z nich to nejlepší, co nám tam nanosily včelky.